I mange husstande forbruges der dagligt masser af unødvendig strøm. Det får ikke bare elmåleren til at tikke unødigt, men belaster samtidig miljøet. Jo mere strøm der benyttes, des flere ressourcer anvendes der også til at producere denne strøm.
Selv strøm fra vindmøller sætter sit aftryk på miljøet. Både i forhold til opstillingen af møllerne og den minedrift der er nødvendig for at udvinde de råstoffer, som anvendes i selve mølleproduktionen.
Spar strøm med få vaneændringer
Med nogle nye vaner i hverdagen kan du nedsætte din egen husstands strømforbrug på en enkel måde. Det kræver ikke andet end en øget bevidsthed omkring den måde hjemmets hvidevarer og el-apparater fungerer på. Især i forhold til førstnævnte, kan der være meget at vinde.
Ved at følge nedenstående 7 råd kommer du således fremadrettet et skridt nærmere på udelukkende at benytte den strømmængde, der reelt er nødvendig. Til fordel for både din pengepung og vores fælles omgivelser.
Kog vand i elkedlen
Din elkedel forbruger langt mindre strøm, når den varmer vandet op til kogepunktet, end dit komfur bruger på at varme en gryde med vand op til samme temperatur.
Når du skal koge eksempelvis pasta og ris, kan du derfor med fordel varme vandet op i elkedlen, hælde det over i en gryde og først herefter tænde for kogepladen. Du sparer ikke alene penge, men også arbejdstid i køkkenet, fordi vandet kommer i kog langt hurtigere.
Skru ned for kogepladen
Jo højere effekt, des større strømforbrug. Det betyder også, at du bruger mere elektricitet, hvis du har indstillet kogepladen på 6, end hvis du har skruet den ned på 4. Begge indstillinger er i øvrigt tilstrækkelige til at holde en gryde i kog – og de fleste madvarer bliver desuden kun bedre af, ikke at blive kogt for hårdt.
Ryd op i køleskabet
Et køleskab justerer sit strømforbrug efter, hvor meget det har brug for at køle. Det siger derfor også næsten sig selv, at et fyldt køleskab benytter mere strøm end et tomt. Du kan derfor sænke energiforbruget ved at undgå overopfyldning og fjerne de ting i køleskabet, som ikke behøver være der. Eksempelvis uåbnede tuber med remoulade, store mængder sodavand og juice eller marmeladeglas.
Undgå forvarmning af ovnen
Hvis du skal bruge ovnen til en steg eller en anden ovn-ret, der tager et stykke tid at færdigtilberede, kan du med fordel sætte denne i en kold ovn.
Det påvirker ikke slutresultatet og tilberedningstiden bliver omkring 10-15 minutter længere – men til gengæld kører ovnen ikke unødigt. Desuden udnyttes al varme til tilberedning af maden i stedet for til at varme et tomt ovn-rum op.
Udnyt eftervarmen
Både ovn og komfur (på nær induktionskomfurer) fortsætter med at tilføre maden varme et stykke tid, selvom du slukker for dem. Når du bager, kan du derfor med fordel skrue ned for ovnen 10 minutter før bagetiden er slut. Det samme gælder, når du koger kartofler og andre grøntsager – her bør du dog først slukke et par minutter inden kogetiden er slut.
Lad ovnlågen være lukket
Hver gang du åbner ovnens låge under tilberedning af mad eller bagning af brød, slipper der varm luft ud og kold luft ind. Ovnen bruger derfor et skud ekstra elektricitet efter hver åbning på at justere varmetilførslen, så temperaturen igen bliver stabil.
Vælg energimærke A+++ hvor det giver mening
Hvidevarer klassificeres energimæssigt ud fra, hvor meget energi de forbruger pr. år. Det bedste resultat i mærkningsordningen er A+++ og det dårligste er G.
Det giver god mening at vælge den bedste energimærkning, når det er muligt. Især i forbindelse med hvidevarer, der kører konstant, vil det kunne ses på strømregningen, hvis du vælger en model med energimærke A+ og opefter.
Det er forskelligt fra husstand til husstand, hvilke hvidevarer der benyttes mest, men for de fleste familiers vedkommende vil det særligt kunne betale sig at vælge et A+-mærket køleskab.
Er du på udkig efter nye hvidevarer i en bedre energiklasse end dine eksisterende, kan du kan finde et bredt udvalg på Ting-til-hjemmet.dk – i alle prisklasser og fra en lang række producenter.