3 alternativer til investering i aktier

0

Da finanskrisen for alvor slog rod i verdenssamfundet i slutningen af 2008, udløste det en kæmpe nedtur på de finansielle markeder. Store solide virksomheder modtog hug på alverdens børser, og en ny finansiel virkelig meldte sig på banen. Da de værste tømmermænd var overstået, kunne vi se tilbage på et aktiemarked, der var barberet ned med cirka 30 – 60%. Fra 2010 gik det igen langsomt fremad med stigninger, og fra 2012 og frem har det været lidt af en aktiefest kun afbrudt af få korrektioner. De snart 8 år med opadgående bevægelser på aktiemarkederne får også mange til at stille spørgsmålet: Hvor længe kan festen det blive ved?

I denne artikel har jeg fundet en 3 alternativer til aktier, som du også kan investere i

Crowdlending er et relativt nyt investeringsprodukt som binder private med overskydende kapital sammen med virksomheder, der søger kapital. Virksomheder som ønsker at udvide forretningen eller refinansiere nuværende gæld kan på de danske crowdlending platforme Flex Funding og Lendino søge ny kapital. Bliver de godkendt, kommer låneanmodningen på markedspladsen, hvor du som investor kan vælge, om du vil låne dine midler ud til den konkrete virksomhed. Der er i forvejen  beregnet en rente som blandt andet bygger på virksomhedens resultater og den sikkerhed, der bliver stillet.

Den store fordel ved crowdlending er, at du kender dit afkast og hver måned modtager du afdrag og renter. Ulempen er, at kan virksomheden ikke betale sit lån tilbage, mister du hele eller dele (alt efter kvaliteten af sikkerheden bag lånet) af de penge, du har skudt i ind i lånet. Det er derfor vigtigt at diversificere sin portefølje af udlån, hvis du vil investere i crowdlending. Heldigvis kan du investere så lidt som 200 kroner, og selv med ganske få midler kan du få en god, spredt portefølje af udlån.

Ejendomsinvestering kan måske virke fjernt, fordi det typisk kræver meget kapital, tid til drift, risiko for tomgang og en finansiel risiko ved at optage lån (og dermed geare investeringen). Mange har også den opfattelse, at ejendomsinvestering kun kan løbe rundt i København eller Aarhus, hvor boligpriserne for tiden er tårnhøje. Det er ikke rigtigt, og du kan for relativt få penge lave en god forretning i provinsen, hvor du kan finde gode lejligheder ned til bare 200.000 kroner. Med 20% egenfinansiering og etableringsomkostninger er kravet til egen-finansiering ikke meget mere end 50.000 kroner.

Brickshare er også anden mulighed, hvor du kan komme i gang for bare 10.000 kroner. Brickshare formidler det hele og står for driften. Det hele minder lidt om crowdlending, men hvor de altså finder interessante ejendomme og får dem finansieret via mange indskud fra mange forskellige småinvestorer.

Blue Capital A/S er et andet selskab, som typisk faciliterer erhvervsprojekter på ejendomme som lejes af større kæder med 10 – 15 års uopsigelighed på lejekontrakter. De finder så 10 – 15 investorer, der hver i sær kan smide 200.000 – 400.000 kroner og resten af kapitalen hentes via lån. Blue Capital sætter det hele op, og står ligeledes for driften af ejendommen. Du skal altså her ikke lave ret meget andet end at gennemgå prospektet og overføre investeringen. Ulempen er, at både Brickshare og Blue Capital tager en ret høj omkostning, for det arbejde de laver. Det er ikke unormalt at Blue Capital har en indtægt på 1 – 1,5 million kroner på et projekt, og derudover har en fin forretning på driften efterfølgende. Brickshare tager 10% af det tegnede beløb og 10% af huslejeindtægten. I forhold til risikobilledet så er der naturligvis en stor sikkerhed i en lejekontrakt med 15 års bindingen, men går lejer konkurs, så er kommer der ingen penge ind. Det er er værd at have i baghovedet.

Gæld kan være dyrt. Har du gæld betaler du typisk en rente. Den kan være meget lav og tilsvarende meget høj. Inden du kaster dig ud i investeringer – og det er ligegyldigt om det er aktier, crowdlending eller andet – bør du kortlægge din gæld, og se på, hvad du betaler i rente. Vælger du at investere i et produkt, skal du altså tro på, at din investering kan klare sig bedre end den rente, som du betaler for din dyreste gæld. For år tilbage havde jeg et boliglån på 7%, og for mig gav det ikke mening at investere i aktier, før det var betalt af. Hvis du gerne vil vide, hvor mange penge du bruger på renter, kan du tage et kig på denne låneberegner. Her får du oplyst den samlede rentebetaling, og kan også se, hvordan renteomkostninger ville være, hvis du havde en anden rente eller en anden afdragsprofil.

Share.

Leave A Reply