Gode råd til forældrekøb

0

Når dit barn skal flytte hjemmefra og starte på en uddannelse, kan det være svært at finde en passende lejebolig, som er til at betale på en SU eller en elev-/lærlingeløn. Særligt hvis boligen skal ligge i en af de største studiebyer, hvor der samtidigt er rift om lejlighederne.

Derfor er der mange forældre, der vælger at lave et forældrekøb, så de på den måde sikrer, at deres barn får et trygt sted og bo – og med en overkommelig husleje.

Mange fordele ved forældrekøb

Selvom der ikke længere er de samme skattemæssige fordele, som der tidligere var (før 2021, hvor der kom nye regler for forældrekøb i Virksomhedsordningen), så er der stadig en række fordele ved forældrekøb:

  • Dit barn får stabile boligforhold
  • Der er mulighed for at skabe fordelagtige økonomiske fordele for dit barn
  • Du har kontrol over huslejepriserne
  • Dit barn kan få boligsikring
  • Dit barn får bedre boligforhold for pengene
  • Det kan være en god investering – det kan fungere som udlejningsejendom, når dit barn flytter fra boligen
  • Vælger dit barn at købe boligen, kan det føre til en skattefri gevinst for dit barn, når boligen igen skal sælges

Flere muligheder for finansiering

Overvejer du at lave et forældrekøb, er der flere forskellige muligheder for at finansiere købet. Det kan gøres gennem eksempelvis et lån i banken eller ved realkreditinstituttet. Er det ikke en mulighed, har du også mulighed for at finansiere købet med et pantebrevslån, som Vexa fx tilbyder.

Du kan også bruge friværdien i din egen bolig til hel- eller delvis finansiering af forældrekøbet.

Du har med andre ord gode muligheder for at få finansieret dit forældrekøb, så du kan give dit barn en fast og tryg base gennem sin studie- og uddannelsestid.

Udlejer – og selvstændig erhvervsdrivende

Når du laver et forældrekøb og dermed bliver dit barn udlejer, bliver du også betragtet som selvstændig erhvervsdrivende. Det betyder, at du også skal til at føre regnskab over indtægter og udgifter i forbindelse med boligen.

Dermed skal du også sørge for, at du overholder den gældende bogføringslov. Derfor skal du også føre regnskab løbende. Selvom det ikke skal indsendes til SKAT, skal du kunne fremvise det, hvis de spørger efter det. Derfor skal du også gemme regnskaberne i 5 år, som bogføringsloven kræver.

Gode råd til dig som udlejer

Ud over at du skal føre regnskab med indtægter og udgifter for forældrekøbet, er der også nogle ting, du skal forberede dig på. Derfor har vi samlet et par gode råd til dig som udlejer.

Lejekontrakt og husleje

Sørg for at have en skriftlig lejekontrakt med dit barn. Her har du mulighed for at fastlægge betingelserne for lejemålet, fx husleje, vedligehold m.m.

Der findes nogle standard-lejekontrakter, som du kan tage udgangspunkt i, når du udarbejder lejekontrakten til dit barn. Lejekontrakten vil desuden hjælpe til, at dit barn kan søge boligstøtte, som er et offentligt økonomisk tilskud, der udregnes på baggrund af dit barns indtægter.

Når huslejen skal fastlægges, bør den fastsættes efter markedslejen for lignende lejeboliger i området. Hvis du vælger at tilbyde lejligheden billigere end markedslejen, anses differencen for en gave. Afhængigt af størrelsen af differencen kan det betyde, at dit barn skal betale gaveafgift.

Vedligehold af lejemålet

I lejekontrakten kan du definere, hvilke forpligtelser hhv. du og dit barn har i forhold til vedligehold af boligen. Hvis du ikke selv har tiden eller kompetencerne til at lave reparationer og vedligeholde ejendommen, kan det være en fordel at leje fast ejendomsservice.

Husk at indregne disse omkostninger, når huslejen fastsættes.

Kend skattereglerne

Som udlejer bliver du, som tidligere skrevet, betragtet som selvstændig erhvervsdrivende. Derfor skal du også sætte dig ind i de gældende skatteregler. Du har mulighed for at vælge mellem tre forskellige beskatningsregler, så det er en god idé at sætte dig ind i, hvad de hver især betyder for dig. Du kan læse meget mere om beskatningsregler for forældrekøb på SKAT’s hjemmeside.

Share.

Leave A Reply