SKAT – for unge

0

Hvis der er én ting i de danske uddannelser der er træls (udover de mange lektier, fremlæggelser og dovne studiegrupper) så er det at der ikke er et fag der hedder: ”SKAT”.

Når du starter på en uddannelse og har et lærerigt og lukrativt studiejob, er det værste der kan ske, pludselig at skulle af frem med pengepungen. Studerende er jo ikke ligefrem rige.

Desværre er der hvert år hvor du har fået lidt for meget udbetalt udbetalt og pludselig får du et skattesmæk af en anden verden, der smadre din bankkonto fuldstændigt.

Og det er da ikke underligt at dette er et mønster der i dag ses mange steder. Mange unge forstår ikke SKAT, og selvom vi hver dag gennem SKAT betaler til de ting som studerende anvender ofte, såsom gratis læge, asfalterede veje, SU, offentlig transport og meget mere, er det de færreste der skænker SKAT en tanke inden de får fingrene i klemme i maskineriet.

Politiken skrev i en artikel af Per Thieman, at de studerendes uvidenhed om deres egne skatteforhold efterhånden er blevet et udbredt et problem. Over 33.000 studerende har så meget rod i deres skattepapirer, at de skal af med tusindvis af kroner når næste års skatteregning ankommer – og det er ikke en sjov situation, hverken for SKAT eller for de studerende.

Flere og flere henvender sig trods alt tidligere og tidligere til blandt andet toldogskatteregionhelsingor.dk.

Flere og flere viser sig også på Overskud i Kassen, for gode råd til deres privatøkonomi.

Før SKAT blander sig

Alle kan tjene et bestemt beløb hvert år, som SKAT ikke blader sig synderligt meget i, udover at bede om 8% i AM-bidrag – dette kaldes et fribeløb.

AM-bidrag er en forkortelse for arbejdsmarkedsbidrag. Alle danskere der besidder et arbejde af en eller anden art, skal betale AM-bidrag til staten.

De eneste ydelser der ikke skal betales AM-bidrag af, er ydelser såsom SU, dagpenge, fleksydelser og pension.

AM-bidraget berør alle andre former for indtægter, uanset om disse er officielle lønningssedler eller den 500-lap du fik af tante Yrsa for at hjælpe til ved hendes 60-års fødselsdag.

Nu hvor du kender til AM-beløbet følger det vigtigste – fribeløbet.

Fribeløbet sker via det der kaldes frikortet. Tænk på frikortet som et klippekort fra SKAT, hvor du bruger 1 klip for hver 1000 kroner du tjener i løbet af et år.

Frikortets beløb afhænger blandt andet af din alder. Er du under 18 år gammel, ligger frikortsbeløbet på cirka 34.500 kr. er du over 18 år, ligger det på 46.000 kr (Ifølge de nye 2018 regler)

Som tidligere nævnt, dækker frikortet for hele året, og det betyder at du ud over de 8% får udbetalt alt det som du tjener, uden at skulle betale skat.

Hvis du tjener mere end det tilladte beløb, skal du have et skattekort – dette kort sørger for at du hver måned får en del af din løn skattefrit, men alt der tjenes over denne fastlagte del af lønnen, skal der betales skat af.

Tjek info om dette og mere på SKAT´s egen hjemmeside, eller spørg din uddannelse om de tilbyder hjælp fra mentorer eller eksterne revisorer, så du kan få styr på dine skattepapirer.

Kilde: Politiken

Share.

Leave A Reply